Juhannuksen historiaa

Juhannuksen historiaa

ViestiKirjoittaja Sirkuttaja » 22.06.2019 10:34

Kirkolliset merkkipäivät usein on asetettu pakanallisten juhlapyhien tilalle. Sillä on ollut historiassa tarkoitus esimerkiksi katolilaisella kirkolla on ollut tarkoitus tehdä helpommin omaksuttavampaa uskonnosta, jota on levitetty.

Juhannus ennen muinoin oli kesäpäivänseisauksen juhla ja liittyi ennen kristinuskon tuloa sen ajan uskontoa harjoittavien elämään, juhlistaa valoa.

Jossain kohtaa raaamatussa, kehoitetaan ja varoitetaan olla ottamasta vieraan kulttuurin uskontojen tapoja. Ehkä nähtiin, että uskontojen tavat helposti sulautuivat yhteen ja se mitä ihmiset ennen olivat palvoneet tai millä tavoin eläneet, ne syrjäytyivät uusien tapojen tullessa liitännäisiksi. Raamatussa varoitetaan muunmuassa ottamasta vieraan kansan naisia puolisoiksi, ehkä juuri siksi, koska jo silloin ymmärrettiin, että vuosien kuluessa uskonnot sulautuisivat harmonisesti yhteen.

Ennen Johannes kastajan juhlaa, jonka katolinen kirkko toi tuodessaan vanhojen kansojen perinteiden juhlien paikalle, keskikesän juhlittuna ja palvottuna sankarina oli Ukko -niminen jumala. Eri kulttuureissa juhannus on myös hedelmällisyyden juhlana ja tietenkin valon juhlana.

Jeesus ei viettänyt juhannusta ja tuskin opetuslapsetkaan. Siltikin voimme kunnioittaa Johannesta oman aikansa tienraivaajana.

Luin tuosta ukko -jumalasta ja sen juhlinnasta. Syksyllä ensimmäisistä jauhoista tehtiin ukolle leipä, joka uhrattiin sitten juhannusmenoissa ja sitä leipää siinä ehkä syötiinkin. Mielenkiintoista, eilen katsoin dokumenttia navajo intiaanien naisten hedelmällisyysriitistä, jossa 12 vuotias nuori tyttö, se oli tavallaan sellainen muutosriitti naiseksi... niin tyttö leipoi ensin leivän.... leipä laitettiin maahan paistumaan ja siinä sitten tytölle lausuttiin rukouksia tai jotain sellaisia yön yli ja seuraavana päivänä tytön piti juosta jokin matka aurinkoon päin... aurinko oli keskeisenä osana, uskomuksessa oli mukana auringon lapsi, josta en sen enempää tässä kirjoita... mutta se leipä syötiin sitten siinä juhlassa ja tytössä oli uskomuksen mukaan se muinainen sama henki, joka johti muutokseen naiseksi... tuli tuosta leivän tekemisestä mieleen... että vanhoilla uskonnoilla on ollut yhtymäkohtia ja yhä tänäkin päivänä samalla paikalla, vaikka emme muistaisikaan muinaiskansojen tavoista, kristilliset juhlapyhät ovat ottaneet paikkansa siinä tilalla.

Tahdonkin toivottaa lopuksi siukkuja kaikille pienille kalamospalstalaisille leikin touhuihin :)
Tämä kattava tietopaketti kuuluisikin oikeammin ehkä pyhäkoululaisten osioon.
Sirkuttaja
 

Paluu Tieto ja taito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron