Syntiinlankeemus

Gen 2:4 - 11:26
ViestiLähetetty: 22.02.2019 09:07
Eräänä päivänä Paratiisin yhden ja ainoan kielletyn puun kätköissä
liikkuu jokin hyvin hohdokas olento
kuin elävänä todisteena siitä, ettei tämä puu tapa.
Tuo häikäisevä olento hyvän- ja pahantiedonpuun katveessa
saa Eevan pysähtymään.

Käärme – ensimmäinen teologi maan päällä -
avaa keskustelun Eevan kanssa siitä, mitä Jumala on sanonut.
Käärme, joka tietää asioista selvästi enemmän kuin Eeva,
antaa ymmärtää, että tässä on nyt tullut jokin väärinkäsitys.

:bible:
(1 Moos 3:1-5) Mooses kirjoitti:
”Onko Jumala todellakin sanonut:
’Älkää syökö kaikista paratiisin puista’?”


Niin vaimo vastasi käärmeelle:
”Me saamme syödä muiden puiden hedelmiä paratiisissa,
mutta sen puun hedelmästä, joka on keskellä paratiisia,
on Jumala sanonut:
’Älkää syökö siitä älkääkä koskeko siihen, ettette kuolisi.’”


Niin käärme sanoi vaimolle:
"Ette suinkaan kuole;
vaan Jumala tietää, että sinä päivänä, jona te siitä syötte,
aukenevat teidän silmänne,
ja te tulette niinkuin Jumala tietämään hyvän ja pahan."


Käärme sai Jumalan tarkoittaman tapahtuman seuraukset
kuulostamaan ihanalta asialta.
Kaikelta muulta kuin kuolemalta.
Silmien aukeamiselta. Jumalan kaltaiseksi tulemiselta.

Aadam oli saanut kokea Jumalan ihmeellistä hyvyyttä.
Nähdä ympärillään Jumalan lahjoittaman ihmeellisen luomakunnan
virtoineen, viheriöineen, puineen ja eläimineen.
Kaiken kruunasi hetki, jolloin Jumala toi vielä Eevan Aadamin rinnalle.
Kaikki oli hyvin. Paremmin ei voisi olla.

Ja nyt yhtäkkiä ilmestyy olento, joka vihjaa,
että ihmisen ei pitäisi tyytyä nykytilaan,
vaan hankkia aivan erityislaatuista
suorastaan jumalallista tietoa ja näkökykyä.

Ja kun Eeva oli jo syönyt hyvän- ja pahantiedon puun hedelmästä,
ei mitään erityistä ollut tapahtunut.
Ei ainakaan mitään kuolemaan viittaavaa.
Hehkeämpänä kuin koskaan Eeva nyt pitää käsissään
hyvän- ja pahantiedon puun hedelmää.
Ja ojentaa sitä Aadamille.
Suorastaan vaatimalla vaatii, että syö tästä.
Sillä käärme, joka tiesi, ettemme suinkaan kuole,
sanoi, että sinä päivänä, jona te siitä syötte,
tapahtuu ihmeellisiä asioita.
'Aadam. Et voi jättää minua nyt pulaan. Sinunkin täytyy syödä.
Heti kun sinä siitä syöt, tapahtuu se,
mitä tuo kaiken tietävä käärme sanoi.'

:bible:
(1 Moos 3:6-7) Mooses kirjoitti:Ja vaimo näki,
että siitä puusta oli hyvä syödä
ja että se oli ihana katsella ja suloinen puu antamaan ymmärrystä;
ja hän otti sen hedelmästä ja söi ja antoi myös miehellensä,
joka oli hänen kanssansa, ja hänkin söi.
Silloin aukenivat heidän molempain silmät,
ja he huomasivat olevansa alasti
LainaaIlmoita tämä viesti
ViestiLähetetty: 28.02.2019 16:32
Kertomus ensimmäisten ihmisten syntiinlankeemuksesta on kaikkien aikojen jokaiselle kristitylle äärimmäisen tärkeä. Se auttaa meitä ymmärtämään Jumalaa, ihmisen syntisyyttä ja sielunvihollista, jota Saatanaksi kutsutaan. Koko Raamatun punainen lanka on ristillä syntimme sovittanut ja ylösnoussut Jeesus Kristus. Keskitä päähuomiosi Jeesukseen, Herraamme ja Vapahtajaamme, niin olet turvallisella tiellä. On kuitenkin olemassa myös sielunvihollisen todellisuus, joka vaikuttaa elämäämme. Emme saa tätä raamatullista totuutta sivuuttaa – kuten emme saa ohittaa muitakaan Raamatun totuuksia.

Anteeksiantoa ja syntien sovitusta kaipaa vain syntinen ihminen. Armo voi kohdata vain kurjan syntisen. Koska kaiken synnin takana on sielunvihollinen, niin meidän on tiedettävä jotain vihollisestamme. Jos emme häntä mitenkään huomioisi, emme myöskään osaisi käydä Jumalan antamalla sotavarustuksella taisteluun vihollistamme vastaan. Jumala on voimallisin, kaikkivoipa – Saatana on väkevä vihollinen monine juonineen – ihminen on itsessään heikko, joka voi pysyä pystyssä ainoastaan elämällä Jeesuksessa Kristuksessa.

Nykyään kohtaan paljon sellaisia uskovia, jotka suorastaan mitätöivät koko Saatanan olemassaolon ja hänen vaikutusmahdollisuutensa. Monet sellaisista uskovista ovat sokeita näkemään omaa syntisyyttään, vajavuuttaan ja ylpeyttään. Salakavalasti he sortuvat kerskumaan itsestään ja kuuluttamastaan voittovoimastaan. Itsekkyydessään he eivät suostu olemaan kaikessa riippuvaisia Jeesuksesta Kristuksesta ja Pyhän Hengen vaikutuksesta. Jumala ei ole lahjoittanut uskoville voittovoimaa, jota uskova voisi käyttää mielensä mukaan. Kaikki uskovan elämässä vaikuttava voima on yksin Jumalan vaikuttamaa; Pyhä Henki toimii voimallisesti myös silloin, kun emme itse sitä koe. Koska on mahdollista, että tämän päivän uskovat lukevat vain vähän Raamattua, niin heidän olisi syytä pitää mielessä edes vanha suomalainen sanonta: "Ylpeys käy lankeemuken edellä"

:bible:
Paavali (2.Kor.12:10) kirjoitti:”Sen tähden minä olen mielistynyt heikkouteen, pahoinpitelyihin, hätään, vainoihin, ahdistuksiin, Kristuksen tähden; sillä kun olen heikko, silloin minä olen väkevä.”


Vihollisen tuhoavin työkalu on salakavala pääsy meidän ajatusmaailmaamme. Käärmeen hahmossa vihollisemme pääsi puhuttelemaan ensimmäisiä ihmisiä Eedenin paratiisissa ja eri muodoissa hän edelleen meitä kohti hyökkää.

:bible:
Pietari (1:Piet.5:8) kirjoitti:"Olkaa raittiit, valvokaa. Teidän vastustajanne, perkele, käy ympäri niin kuin kiljuva jalopeura, etsien, kenen hän saisi niellä."
LainaaIlmoita tämä viesti
ViestiLähetetty: 28.02.2019 21:50
Raamattu ei kerro, kuinka kauan ensimmäiset ihmiset ehtivät elää synnittöminä täydellistä elämää paratiisissa, kunnes Saatana teki hyökkäyksensä käärmeen hahmossa. Emme myöskään voi tietää, seurasiko Saatana ihmisten elämää jo jonkin aikaa, kunnes se teki strategisesti äärimmäisen ovelan ja taitavan hyökkäyksen. Sen tiedämme, että sen seurauksena tapahtui kuin tuhoisa ydinpommin räjäytys, jonka tuotti välittömästi kuolemaa ja jonka saastelaskeumasta koko ihmiskunta edelleen kärsii.

Jumalalta täydellisen osan saaneet Aadam ja Eeva eivät voineet sellaista mitenkään odottaa, se tuli yllättäen kuin ensimmäisen atomipommin valtaisa valoisa välähdys. Täydellisessä synnittömyydessään ensimmäisillä ihmisillä ei ollut mitään käsitystä pahuudesta eikä kokemusta sen vaikutuksesta. Jos he olisivat vain luottaneet Jumalaan, niin kaikki pahuus olisi pysynyt kaukana heistä.

Pian tilanne muuttui – eikä se jäänyt vain siihen kertaan. Mitä tapahtui silloin, niin sama tapahtuu tänäänkin ihmisten langetessa vihollisen juonien alle. Synnin tuottama kirous tuli ihmisten osaksi heti sen jälkeen, kun Eeva ja Aadam söivät kiellettyä hedelmää. Syntiin lankeamisen hetki se ei kuitenkaan ollut.

Syntiinlankeemuksen ensimmäinen opetus voisi olla tämä: synnin olemus ei ole näkyvässä teossa, vaan sydämessä, ajatuksissamme tapahtuneessa muutoksessa.

:bible:
Matteus (Matt.15:19) kirjoitti:”Sillä sydämestä lähtevät pahat ajatukset, murhat, aviorikokset, haureudet, varkaudet, väärät todistukset, jumalanpilkkaamiset.”


Kun ihminen ruokkii riittävästi synnillisiä ajatuksia tai hän seuraa impulsiivisesti ja välittömästi sisäisiä tuntemuksiaan, niin ajatuksia seuraavat synnilliset teot. Adam ja Eeva olivat sydämessään langenneet jo ennen kuin heidän suunsa haukkasi ensimmäisen palan kielletystä hedelmästä. Juudas Iskariot ei ollut vielä kavaltanut Jeesusta ylipapeille teossa, mutta ajatuksissa Juudas oli jo niin syvälle langennut, että teot tulisivat kuin automaattisesti seuraamaan synkän ja pimeän miehen mieltä. Jeesus näki, että Juudas oli jo ennen kavaltamistaan pimeydessä, Saatanan riepoteltavana. Jeesus näki senkin, ettei paluuta enää ollut.

:bible:
Johannes (Joh.13:27) kirjoitti:"Ja silloin, sen palan jälkeen, meni häneen Saatana. Niin Jeesus sanoi hänelle:"Minkä teet, se tee pian.

Fariseukset luulivat olevansa puhtaita, jos he vain pystyivät välttämään haureelliseen suhteeseen ajautumista. Jeesus teki selväksi, että lankeamme syntiin jo silloin, kun himoitseva katse löytää naisen,.

:bible:
Matteus (Matt.5:28) kirjoitti:"Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista himoiten häntä, on jo sydämessään tehnyt huorin hänen kanssansa."

Avatessamme Raamatun pääsemme rauhoittavan ja virkistävän lähteen äärelle, jossa voimme kuulla Jumalan puhuvan meille – sen parempaa paratiisia ei täällä maan päällä meille enää olekaan. Sanan kaksiteräinen miekka näyttää, mikä on hyvää ja mikä pahaa, mikä on Hengestä ja mikä vain ihmisistä lähtevää sielullista. Emme voi millään tavalla tehdä itsestämme pyhiä tai hyviä. Ottaessamme Jumalan Sanan vastaan sellaisena kuin Jumala on sen tarkoittanut, niin Jumalan Sana pyhittää meitä. Jeesus sanoi: :bible3: ”Pyhitä heidät totuudessa, Sinun Sanasi on totuus” Joh.17:17) :bible3: .
Raamattu on meidän hyvän tiedon puumme, johon saamme sitoa omantuntomme.

:bible:
(Her.4:12) kirjoitti:”Sillä Jumalan Sana on elävä ja voimallinen ja terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka ja tunkee lävitse, kunnes se erottaa sielun ja hengen, nivelet sekä ytimet, ja on sydämen ajatusten ja aivoitusten tuomitsija.”
LainaaIlmoita tämä viesti
ViestiLähetetty: 01.03.2019 21:20
Ensimmäiset ihmiset elivät onnellista elämää ja he tiedostivat hyvin, että Jumala rakastaa heitä ja puhuu heille aina totta. Niinpä Jumala oli kertonut, mikä on ihmisille hyvää ja mikä pahaa. Hyvää oli viljellä ja varjella maata, lisääntyä sekä rakastaa Jumalaa sekä lähimmäisiään ja elää avioliitossa. Hyvää oli myös saada paratiisin moninaisista puista terveellistä ravintoa. Pahaa oli vain yksi ainoa asia ja sen Jumala halusi jakaa omaksi kuvakseen luomilleen ensimmäisille ihmisille.

Saamme oppia syntiinlankeemuksesta jotain jo ennen varsinaista lankeamista. Jumala loi kaiken hyväksi ja niinpä myös Hänen luomansa hyvän ja pahan tiedon puu oli kaikin puolin hyvä. Jumala oli luonut ihmisen itsenäiseksi omaksi kuvakseen, jolla oli itsenäisesti toimivat tunne, tahto ja järki (ymmärrys). Jokainen ihminen on moraalisesti vastuussa tekemisistään ja tekemättä jättämistään – luottaa Jumalan Sanaan tai kyseenalaistaa se uhmaamalla annettua kieltoa. Se ainoa Jumalan antama kielto ensimmäisille ihmisille oli kielto olla syömättä hyvän ja pahan tiedon puusta. Tämä ei jäänyt epäselväksi, sillä Jumala perusteli antamansa kiellon: kielto ”älä syö hyvän ja pahan tiedon puusta” ja perustelu ”jos syöt, pitää sinun kuolemalla kuoleman”.

Jumala antaa kehotuksia ja kieltoja samalla tavalla myös jatkossa. Otan esimerkiksi kehotuksen panna pois valhe, jota seuraa perustelu. Jokainen ymmärtää, että jos valehtelemme toisillemme, niin meillä ei ole todellista yhteyttä toisiimme (olla toistemme jäseniä). Adam ja Eeva ymmärsivät kiellon perusteluineen ja mekin ymmärrämme, jos vain haluamme nöyrtyä ja olla samaa mieltä kaikkitietävän Jumalan kanssa.
:bible:
Paavali (Ef.4:25) kirjoitti:”Pankaa sen tähden pois valhe ja puhukaa totta, kukin lähimmäisensä kanssa, sillä me olemme toinen toisemme jäseniä.”

Saamme hyvän ja pahan tiedon puusta tärkeän opetuksen. Synnillisessä ja petollisessa maailmassa meidän tulee olla tietoisia hyvästä ja pahasta, erottaa mikä on Jumalan Sanan mukaan oikein ja mikä väärin.

Tämän Jumalan jakaman tärkeän totuuden Aadam ja Eeva sydämessään kyseenalaistivat. Heille ei riittänyt, että vain Jumala tietää, mikä on hyvää ja mikä pahaa ja kertoo siitä heille. Ensimmäiset ihmiset halusivat olla itse kaikkitietäviä jumalia. Sillä tiellä me olemme sen jälkeen jatkaneet pari tuhatta vuotta. Me haluamme määritellä ja itsenäisesti päättää, mikä on meille hyvää tai pahaa. Niin kuin Jumalan yhteydessä eläneet Aadam ja Eeva, niin Jumalan yhteydessä elävät nykyajan uskovatkin määrittelevät usein elämäänsä vastoin sitä, mitä Jumala sanoo. Monien kristittyjenkin omattunnot venyvät ja paukkuvat kuin kuminauha, kun se pitäisi mitoittaa ja säätää Jumalan Sanan mittaiseksi.

Tämä näkyy kaikkialla: esiaviollinen seksi ei ole syntiä, kun se vain tehdään rakkaudesta. Avioero ja uudelleen avioituminen ei ole koskaan syntiä, jos sen seurauksena syntyy entistä onnellisempi suhde johonkin uuteen puolisoon. Harvassa ovat ne uskovat, jotka totuudellisesti tunnustavat: ”Minä söin kiellettyä hedelmää, minä tein synnin”. Me puolustelemme ja vetäydymme vastuusta Jumalan edessä. Näin sanoi eräs mies, joka hylkäsi kaksi vuotta kestäneen avioliittonsa: ”Kyllä minä ymmärrän, että sitä, minkä Jumala on yhdistänyt, niin sitä ihminen ei saa erottaa – mutta entäpä, jos tässä tapauksessa Jumala onkin se, joka on halunnut erottaa meidät”. Voi tätä pimeyttä!

Tuntuuko oudolta, että ensimmäiset ihmiset saattoivat langeta niin perin pohjin? Käsi sydämellä voimme Jumalan edessä kysyä: valitsemmeko tänään ehdottomaksi totuudeksi sen, mitä Jumalan Sanassaan sanoo ja ojentaudumme elämässämme sen tiedon mukaan arkielämässämme? Tällä foorumilla keskustelemme pääasiassa Jumalan Sanasta ja toivon mukaan etsimme nöyrin mielin totuutta. Olemme kaukana paratiisin alkutilanteesta, emme ole synnittömiä eikä meillä ole kykyä tietää tai toimia aina oikein. Joudumme etsimään ja näkemään vaivaa voidaksemme kuulla, mitä Jumala Sanassaan sanoo; monista Jumalan Sanan totuuksista olemme erimielisiä ja tietomme on vajavaista. Tarvitsemme toisiamme ymmärtääksemme ja ottaaksemme vastaan sen, mitä Jumala Sanassaan ilmoittaa.
:bible:
Paavali (1.Kor.13:9) kirjoitti:”Sillä tietomme on vajavaista, ja profetoimisemme on vajavaista.”

Kalamos toimii esimerkillisesti: hän kyllä jakaa oman käsityksensä, mutta kyselee muilta tähän tapaan: ”Missä kohtaa Raamatussa sanotaan noin” tai hän pyytää lisäperusteluja jollekin kommentille. Vajavaisesti tietävinä voimme etsiä totuutta rakkaudessa yhteisvoimin ja päästä yhdessä iloitsemaan Raamatun, hyvän tiedon puun, hedelmistä. Niitä meille on Raamatussa, puhtaassa Jumalan Sanassa, runsaasti tarjolla.
LainaaIlmoita tämä viesti
ViestiLähetetty: 02.03.2019 04:16
Natanael kirjoitti: "Raamattu ei kerro, kuinka kauan ensimmäiset ihmiset ehtivät elää synnittöminä täydellistä elämää paratiisissa, kunnes Saatana teki hyökkäyksensä käärmeen hahmossa."

Toki jotain tiedämme noista aikamääristä (ajoista). Raamatusta luemme: "Kun Aadam oli sadan kolmenkymmenen vuoden vanha, syntyi hänelle poika, joka oli hänen kaltaisensa, hänen kuvansa, ja hän antoi hänelle nimen Seet" (1. Moos. 5:3). Silloin lankeemus oli tapahtunut, koska syntynyt lapsi oli "hänen kuvansa kaltainen".
LainaaIlmoita tämä viesti
ViestiLähetetty: 02.03.2019 18:27
Tuntuu siltä, että tämä kirjoitukseni on tältä erää minun osaltani piste iin päälle aiheesta syntiinlankeemus. Voidaksemme ottaa oppia lankeemuksesta haluan vastata vielä kysymykseen: kuinka Saatana sai Eevan ja sittemmin yrittää saada meidätkin lankeamaan syntiin. Tyydyttävä vastaus voi antaa meille keinoja varoa sielunvihollisen kavalia juonia. Toimin nyt niin, että vastaan kysymykseen ensin ja pohdin sitten aihetta laajemmin.
Vastaus: Saatana pyrkii langettamaan meitä sotkemalla taitavasti keskenään totuutta ja valhetta.

Syntiinlankeemuskertomus kuvailee Saatanaa ”kavalaksi”, juonikkaaksi ja petolliseksi olennoksi ja sitä hän todella tänäänkin on. Totuuden ja valheen myrkkykeitolla Saatana suorastaan lumoaa monia meistä.
:bible:
Paavali (Gal.3:1) kirjoitti:”Oi te älyttömät galatalaiset! Kuka on lumonnut teidät, joiden silmäin eteen Jeesus Kristus oli kuvattu ristiinnaulittuna?”


Meillä ei ole syytä epäillä, etteikö hyvän ja pahan tiedon puu olisi antanut nimensä mukaisesti tietoisuutta hyvästä ja pahasta. Tämän totuutta sisältävän väitteen lomaan sijoitetun valheen ”Ette suinkaan kuole!” voima laimeni ihmisen ajatellessa, kuinka mahtavalta täysi itsenäisyys voisikaan tuntua. Saatanan juoni oli saada ihminen syömään kiellettyä hedelmää ja antaa hänelle lupaus riippumattomuudesta Luojastaan, Jumalasta. Eevan ajatukset eivät enää keskittyneet Jumalan antamaan kieltoon seurauksineen, eikä edes puun hedelmään. Jumalan sanojen yksityiskohdat kaikkosivat jonnekin kauas Eevan katsellessa ”ihanaa puuta” ja ”suloista puuta”, jolla oli ihmeellinen kyky ”antamaan ymmärrystä”.

Paratiisissa käyty kamppailu on meille kaikille tuttu. Sisäisesti joudumme taistelemaan Jumalan tahdon ja oman tahtomme sekä Jumalan kaikkivaltiuteen alistumisen ja halumme hallita elämäämme välillä. Synti on aina erottautumista Jumalasta, joten Saatana synnytti Eevan mielessä kihelmöivän ajatuksen: syö, niin pääset eroon riippuvuussiteestä, johon Jumala on sinut sitonut. Eevan mielessä kielletty hedelmä tuntui varmaan kaikkivaltiuden hedelmältä.

Miten me suhtaudumme Jumalan kehotuksiin (lakia)? Eevan edessä oli valinta: haluatko elää Jumalan antaman rajoituksen alla, kun toisaalta hyvän ja pahan tiedon puun hedelmän syöminen antaa sinulle täyden vapauden (kuvitellun sellaisen). Syötyään sekä Eeva että Aadam näkivät, mitä on hyvä ja mikä paha. He näkivät alastomuutensa, aikaisemmin kokemattomat häpeän ja pelon tunteet sekä synnin tuottaman syyllisyyden. Samat ihmiset, jotka aikaisemmin olivat ilolla kohdanneet paratiisissa heille puhuvan Luojansa, pakenivat nyt Häntä koettaen sitomillaan viikunapuun lehdillä peittää alastoman häpeänsä.

Eräässä ketjussa täällä on keskusteltu jonkin verran harhaopeista. Muista uskonnoista ei kristityille yleensä ole suurta vaaraa, mutta sen sijaan kristillisten seurakuntiin pääsevät harhaopit ovat mitä kavalinta Saatanan työtä. Niissä sekoittuvat totuus ja valhe keskenään niin, että moni ei valhetta osaa erottaa, vaan menee harhaan mukaan. Mikään seurakunta ei ole suojattu paratiisi, vaan käärme luikertelee edelleen keskuudessamme.

:bible:
Markus (Mark.14:38) kirjoitti:”Valvokaa ja rukoilkaa, ettette joutuisi kiusaukseen; henki tosin on altis, mutta liha on heikko."
LainaaIlmoita tämä viesti
Avatar
Viestit: 256
Liittynyt: 13.06.2018 13:45
ViestiLähetetty: 03.03.2019 13:45
Hyvän ja pahan tiedon puu -vrt. omatunto?
LainaaIlmoita tämä viesti
ViestiLähetetty: 03.03.2019 20:31
Juuri omassatunnossa käymme taistelua oikean ja väärän, hyvän ja pahan välillä. Meidän omatuntomme täytyy olla virittynyt Jumalan Sanan mukaan, jotta voimme valita sen hyvän, mitä Jumala meille tarkoittaa. Meidän on hyvä nauttia runsaasti Jumalan Sanan hyvää hedelmää, ”väärentämätöntä maitoa” – se vahvistaa meitä elämämme vaikeissa valintatilanteissa.

Jumalan Sanan totuutta halatessamme saamme voimaa elää ja vaeltaa Jeesusta seuraten oikealla tiellä ja olla suolana ja valona tälle syntiselle maailmalle. Pelastuneina ja omatunto puhtaana voimme mieli vapautuneina todistaa, että Herra on hyvä. Kuinka suurenmoista on aina uudelleen maistaa Jumalan Sanasta Hänen hyvyyttään ja suunnatonta armoaan meitä kohtaan.

:bible:
Pietari (1.Piet.2:1-3) kirjoitti:”Pankaa siis pois kaikki pahuus ja kaikki vilppi ja ulkokultaisuus ja kateus ja kaikki panettelu, ja halatkaa niin kuin vastasyntyneet lapset sanan väärentämätöntä maitoa, että te sen kautta kasvaisitte pelastukseen, jos "olette maistaneet, että Herra on hyvä."
LainaaIlmoita tämä viesti

Paluu Alku ihmissuvulle

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa